loader icon

Články a recepty

Poďme nato!

Jahodovo-rebarborový cheesecake

Suroviny:500g tvaroh1 Philadelphia syr100g jahody4PL cukru2 vajíčka200g maslové sušienky70g maslo400g ošúpaná rebarbora3Pl cukru100g bielej čokolády Postup:Sušienky rozmixujeme a zmiešame s roztopeným maslom. Utlačíme ich do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C. Medzi tým si zmiešame rozmixované jahody, tvaroh, vajíčka, cukor a Philadelphiu syr. Zmes vylejeme do formy so…

Zobraziť viac …

Tart s čokoládovým ganache

Postup:Suroviny na cesto150g hladkej múky60g kokosovej múky/gaštanovej/mandľovej100g masla60g práškového cukru2 vajíčkaštipka solištipka prášku do pečiva Suroviny na ganage:400ml smotana na šľahanie400g kvalitnej horkej čokolády Zmiešame všetky suché suroviny a následne doň dáme na kocky nakrájané maslo. Cesto môžeme zmiešať v mixéry alebo ho s láskou ručne stručne vymiesiť na kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie…

Zobraziť viac …

Jablčník

Jablčník alebo American pie, je notoricky známy koláč, ktorý nikdy neomrzí. Recept je veľmi jednoduchý a nenáročný na suroviny. Cesto: 350g hladká múka200g masloštipka soli2PL studenej vody Plnka:10 jabĺk100g trstinového cukruškoricamuškátový oriešok Do múky si nakrájame maslo, pridáme soľ a prstami rozdrobíme na mrveničku. Potom pridáme vodu, vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice….

Zobraziť viac …

Butterchicken

Ak ste fanúšikom indickej kuchyne, určite Vám netreba predstavovať toto jedlo. Takzvané maslové kura je veľmi jemné, chutné a vhodné pre každého konzumenta. Mne osobne sa páči tá rôznorodosť korenín, ktorá je použitá v tomto recepte. Doménou celého jedla je omáčka, do ktorej si môžete podľa preferencií dať buď mäso, tofu alebo aj len zeleninu….

Zobraziť viac …

Zdieľaný pracovný priestor a.k.a. coworking

Práci s počítačom sa v dnešnej dobe vyhne naozaj málokto. Keďže aj my trávime prácou s počítačom dosť času, vytvorili sme miesto kde sa to dá zvládať zdravšie! Mnohí z nás môžu pracovať z domu (homeoffice), alebo často potrebujeme ešte niečo dorobiť, alebo občas máme „administratívny deň“ a neoplatí sa mať zariadenú vlastnú kanceláriu.Zároveň ale…

Zobraziť viac …

Špenátový Quiche – ¨¨[kiš]

Tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý má mnoho variant. Základom je krehké cesto a náplň podľa toho čo máte v chladničke. Slané koláče sú skvelý variant na raňajky/olovrant/večeru. Suroviny:Cesto:200 g múky2 lyžice oleja2 vajciasoľ Plnka:200g strúhaného syra200ml smotany180g čerstvého špenátu2 vajciajarná cibuľkaparadajky Postup:Zmiešame si múku, olej, vajíčka a soľ. Vypracujeme si kompaktné cesto, z ktorého vyvaľkáme…

Zobraziť viac …

Nízkotučné produkty. Sú aj nízkokalorické?

Keď sa povie nízkotučný jogurt alebo nízkotučná majonéza, ako prvé človeka napadne, super, má to malo tuku, nepriberiem. Áno, z časti to je pravda ale na druhej strane, ten tuk treba niečim nahradiť.Keďže tuk je nositeľom chute, treba potravinu upraviť aby sa vyrovnal chýbajúci tuk.Vo väčšine prípradoch je umelo nahradzovaný prídavnými látkami s vysokou energetickou…

Zobraziť viac …

Rovnováha medzi silou a pohyblivosťou ? ⚖️🙂

Pri tvorbe tréningu a voľbe jednotlivých cvičení vychádzam z presvedčenia o rovnováhe medzi silou a pohyblivosťou. Strength & Movement. Tieto dve schopnosti sa navzájom dopĺňajú a vytvárajú tak skvelú kombináciu, ktorou môže športovec disponovať a dosahovať kvalitné výsledky, ak správne zvolí pomer medzi rozvojom sily a pohyblivosti. Stretávam sa občas s názormi, že priveľa strečingu…

Zobraziť viac …

Prednáška na SPŠE Zochova

V stredu 13.4. 2022, deň pred Veľkonočnými prázdninami sme boli na Strednej Priemyselnej Škole Elektrotechnickej rozprávať o pohybe, tréningu, výžive, zdravom životnom štýle, našom projekte, tvrdej práci, úspechoch i prekážkach na našej ceste. Dostalo sa nám tejto možnosti na žiadosť jednej z pedagogičiek tejto strednej školy, ktorá pozná náš projekt a chodí k nám aj…

Zobraziť viac …