loader icon

Články a recepty

Poďme nato!

Tekvicové risotto s mrkvou

Suroviny: 1 hrnček ryža arborio 1 ks cibuľa 2 strúčiky cesnaku 1/2 ks tekvica hokkaido 2 mrkvy 1dcl víno biele 1 l vývar maslo soľ čierne korenie parmezán Postup: Tekvicu s mrkvou nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olejom a pečieme na 180 °C do zmäknutia. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku s cesnakom. Pridáme ryžu a…

Zobraziť viac …

Figová brusketa

Figová sezóna v plnom prúde a bol by hriech nevyužiť ich. Figa je veľmi svojské ovocie, ktoré obsahuje vitamíny a minerály a to A, B6, C, meď, mangán, draslík, kyselinu pantoténovú (B5), rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. No napriek jej kvalitnému zloženiu nechutí každému. Avšak v spojení s prosciuttom alebo slaninkou, mení svoju nedbalú chuť na gastronomický zážitok, ktorý chcete…

Zobraziť viac …

Volleyball 2.0 – Pezinok 2022

V sobotu 30.7. 2022 sme sa napriek daždivému počasiu zišli na Pezinksom kúpalisku aby sme si zahrali turnaj v plážovom volleyballe s medicineballmi. Síce počasie bolo daždivé, účasť bola výborná a odohralo sa množstvo výborných zápasov, plných dychberúcimi výkonmi a zvratov. V mužskej kategórii boli 4 tímy:ČmoudiKlobúčniciSpartaBýčbojs Po odohratí základnej tabulky priniesla samotná vyraďovacia súťaž…

Zobraziť viac …

Zhyby a ich správna technika

V tomto článku si po´dme v krátkosti rozobrať zhyb na hrazde, konkrétne jednu z najčastejších chýb, ktorú často krát pozorujem. Pozrime sa na vrchnú fázu tohto cvičenia. Na 1. obrázku môžeme vidieť, že lopatky sú v elevácií a ramená sú mierne decentrované a v protrakcií ( ramená smerujú k ušiam a mierne dopredu k hrazde…

Zobraziť viac …

Športový deň 16.7.2022

V rámci našich neziskových činností sme zorganizovali v Pezinku športový deň, pre všetkých cvičbychtivých ľudí z bližšieho, ale i vzdialenejšieho okolia. Sme naozaj vďačný za hojnú účasť. Náš program začal ráno spoločným tréningom počas ktorého sa zapojili všetci naši tréneri a všetkých účastníkov sme previedli celotelovým tréningom kalisteniky. Samozrejmosťou boli ukážky cvikov, vysvetlenie a dohlad…

Zobraziť viac …

Kurz 2.0

Bránu nášho pohybového chrámu v Pezinku sme otvorili iba nedávno. S veľkou radosťou však musíme konštatovať, že náš kurz sa naplnil hneď dva krát po sebe na plný počet! Ešte viac nás tešia pozitívne ohlasy a ďalší záujem o kurz. Kurz zahŕňa 8 lekcií po 90 minút. Jednotlivé cvičenia sú rozdelené v logickej následnosti od…

Zobraziť viac …

Energetický výdaj/príjem II.

Na energetický výdaj vplýva aj termogenéza jedla, čo si môžeme vysvetliť veľmi jednoducho: zješ jedlo a energia sa neho uvoľní vo forme tepla = spaľovanie. Znie to super, že samotnou konzumáciou jedla spaľujeme, ale bohužiaľ percentuálne je to približne 10% z nášho celkového energetického výdaja.  Keď už vieme ako spáliť kilokalórie, poďme si povedať trošku…

Zobraziť viac …

Energetický výdaj/príjem I.

Energetický príjem a energetický výdaj je niečo ako v účtovníctve aktíva a pasíva. Jedna strana sa musí rovnať druhej. Nedovolím si porovnávať naše telo s účtovníctvom, lebo biologické procesy v ľudskom tele sú omnoho komplikovanejšie. Avšak pointa je tá istá. Mrzuté je, že ak nám neplatí táto rovnica v účtovníctve tak ju promptne riešime, aby…

Zobraziť viac …