loader icon

Články a recepty

Poďme nato!

PG – Mrkva

Základné informácie Pestuje sa po celom svete, avšak pôvod má v Európe a Severnej Amerike Mrkva obyčajná je rastlina z čeľade mrkvovité/zelerovité Medzi mrkvou a karotkou je rozdiel. Mrkva má dlhý špicatý koreň, karotka má tupo zakončený koreň Nutričné a výživové hodnoty Je to kráľovná medzi zeleninou čo sa týka obsahu karoténu a betakaroténu. Obsahuje…

Zobraziť viac …

PG – Hokkaido

Základné informácie Pochádza z japonského ostrova Hokkaido, kde je známa pod názvom Uchiki Kuri. Pestovaná odroda druhu Cucurbita maxima Patrí do skupiny Hubbard squash Vo vnútri tvrdej vonkajšej šupky je pevná dužina, ktorá poskytuje veľmi jemnú a jemnú gaštanovú chuť. Sadí sa do konca apríla Plody sa začínajú zberať v auguste. Či je rastlina pripravená…

Zobraziť viac …

Potravinová gramotnosť

Potravinová gramotnosť nie je žiaden nový pojem, je to prirodzená ľudská vlastnosť. No mnoho ľudí pozabudlo na jej dôležitosť. .Tak čo je teda tá potravinová gramotnosť? Je to komplex disponibilít a potencialít človeka v oblasti potravín, čiže schopnosť poznať potraviny v širšom uhle pohľadu. To znamená, že nám nestačí poznať len farbu a tvar potraviny,…

Zobraziť viac …

Pobyt vol. 6

Uplynulý víkend sa uskutočníl náš Šporotovo-relaxačný pobyt, a.k.a. Pobyt 2.0, a.k.a. Pobyt vol.6, a.k.a. super ľudia, super program, super jedlo, super víkend! Už tradične sme vycestovali z rodného Pezinka, niekam kúsok ďalej do Slovenka. Keďže sme boli nútení zmeniť miesto konania, rozhodli sme sa to vziať ako výzvu pripraviť ešte kvalitnejší a lepší zážitok pre…

Zobraziť viac …

Acro Yoga Workshop

Teší nás, že sa nám podarilo zorganizovať ďalší úspešný Acro Yoga workshop pod vedením Zuzky a Andreja. Všetci účastníci workshopu spravili kus dobrej práce a posunuli svoje pohybové zručnosti minimálne o jeden acroyogový level vyššie. Počas workshopu sme sa naučili nové duo acro pozície a vybrané prípravné pozície, ktoré sme postupne vyskladali do plynulého kreatívneho…

Zobraziť viac …

Ako predchádzať bolestiam pohybového aparátu ?

Všetci veľmi dobre poznáme slovo preventívka, či už z ambulancie lekára alebo zubára. Určite si každý pamätáte, keď mama zahlásila, že sa ide na preventívku k zubárovi alebo k lekárovi. Každý človek, ktorý sa bojí zubára alebo ihiel, ktorými vám lekár odoberá krv vie, že by najradšej zobral nohy na plecia a utekal ako somálsky bežec na korčuliach 😀…

Zobraziť viac …

8 Častých chýb pri saunovaní

SaunovanieČasté chyby, ktoré vídame vo wellnesse. Nesprchovanie sa pred vstupom Pred vstupom do samotného wellnessu by sme sa mali dôkladne osprachpvať. Či už sa jedná o bazén, vírivku, saunu, alebo ochladzovací bazénik, sú to všetko miesta kde sa prakticky striedajú ľudia jeden za druhým. Preto je aj pre tvoj komfort a hygienu dobré aby sa…

Zobraziť viac …

Proteínové cookies

Pre všetkých fanúšikov vláčnych sušienok! 250g trstinový cukor 150g maslo 2 odmerky proteínu 3PL arašídového masla 300g hladká múka 2 vajíčka 3PL mlieka 300g nasekanej čokolády Pečieme na 170°C 12-17 minút, v závislosti od veľkosti sušienok Maslo vymiešame s cukrom v mixéry a pridáme postupne vajíčka a neskôr všetky ostatné suroviny. Zo vzniknutého cesta tvarujeme…

Zobraziť viac …

Marhuľový tart

Leto v plnom prúde a taktiež sezóna marhúľ. Marhule sú ovocie, ktoré je možné využívať na mnoho spôsobov. Vieme ich spracovať štandarne ako džem, vieme ich zvárať, taktiež z nich vieme spraviť mrazenú dreň alebo ako doplnok k mäsám ako chutney. A v neposlednom rade z nich vieme spraviť delikátny koláč alebo naše babky klasický…

Zobraziť viac …

Fajitas

Fajitas je pôvodom mexické jedlo, ktoré pozostáva z pečenej papriky, kuracieho mäsa a cibule. Samozrejme má mnoho variant a je už na Vás ako veľmi sa Vám chce hrať v kuchyni. Tento druh jedla sa radí určite medzi rýchle a efektné jedlá, ktoré nepotrebujú veľkú zručnosť v kuchyni a taktiež nezaberie Vám veľa času. Štandardne…

Zobraziť viac …