loader icon

Články a recepty

Poďme nato!

Pranayama – časť 1.

Pojem pranayama / pránájáma je známy už nejakú tú dobu. Ak si dobre spomínaš, tak v článku Joga a jej história sa spomína v Patanjaliho diele Joga Sutry ako štvrtý (etický) stupeň výcviku. Pranayamu však nájdeme aj v historických dielach ako Bhagavadgíta alebo aj vo Védach.  Pranayama sa po dlhé stáročia učila, praktizovala a tradovala v odľahlých ášramoch, pod vedením…

Zobraziť viac …

Tvarohové šišky

Fašiangové obdobie je už v plnom prúde a k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria šišky. Tento recept, je extrémne rýchly, chutný a kaloricky znesiteľnejší ako klasické kysnuté šišky. Suroviny:250g hrudkový tvaroh250g hladká múka250g celozrnná hladká múka1 prášok do pečiva4 vajíčka2-3 dcl mliekaštipka soli Postup:Zo všetkým surovín si vymiešame polotuhé cesto. Mlieko prilievame postupne podľa tuhosti tvarohu….

Zobraziť viac …

Z histórie Jogy

Joga je učenie staré tisícročia. Je to učenie, ktoré prináša komplexný návod na zdravší a spokojnejší život.  Joga sa pozerá na telo človeka inými očami. Výchádza z princípu, že naše telo pozostáva z troch hlavných „tiel“:  hmotného telo – anatómia ľudského tela energetické telo – interpretuje sa ako jemné energetické „vyžarovanie“ (alebo „pole“, či aura) okolo hmotného tela. Často…

Zobraziť viac …

Drep-časť 3

Dokonalá predloha, ako by mal vyzerať správny drep neexistuje to sme si vysvetlili v minulom článku https://www.clovek2.sk/drep-cast-2/ Avšak existujú určité zásady, ktoré by mali byť dodržané. Prečo by sa mali dodržiavať správne zásady drepu ? Odpoveď všetci asi tušíte. Aby sme dokázali čo najlepšie a najbezpečnejšie spraviť drep. Správne zásady pri drepe a drepovaní. Zásada…

Zobraziť viac …

Pečený karfiol, neboli květák

Karfiol sa vyskytuje v Európe od 16. storočia, odtiaľ sa rozšíril do celého sveta, vrátane tropických oblastí. Dnes ide o celosvetovo veľmi dôležitú zeleninu, pestovanú vo veľkom meradle v stovkách kultivarov. Karfiol je dieteticky hodnotný, má vysoký obsah vitamínu C aj vápnika, jeho obsah sacharidov je veľmi nízky. Karfiol sa pestuje celoročne takže nepodlieha sezónnosti….

Zobraziť viac …

Drep-časť 2

V minulej časti som načrtol problematiku drepu. Dnes prichádzam s článkom kde podrobnejšie rozoberiem a popíšem drep z hľadiska správneho aj nesprávneho prevedenia. Ako má vyzerať správny drep? Predtým ale než začnem rozoberať problematiku správneho a nesprávneho drepu. Najprv by som rozobral otázku čo nám vlastne obmedzuje vykonanie správneho drepu? 🤔 Prečo nastali určité obmedzenia…

Zobraziť viac …

Drep-časť 1

Drep s činkou alebo všeobecne drep sa považuje za kraľovský cvik, pri ktorom primárne rozvíjame svalstvo a silu dolných končatín. Avšak? Je drep potrepný/vhodný pre každého cvičenca? Potrebuje ho vo svojom tréningovom programe? Je pre neho využiteľný v športe/živote? Aký má pre neho benefit? Zamysleli ste sa niekedy aj nad týmito otázkami? Ak nie, tak…

Zobraziť viac …

Strukovinová polievka

Nie je nič lepšie v tomto jesennom počasí, ako si dopriať teplú polievku. Mám rada polievky, ktoré sú hutné a vedia aj zasýtiť. Taktiež také ktoré sú sezónne, pestré a nutrične plnohodnotné. Takou polievkou je aj tento mišmaš, čo kuchyňa dala. Verím, že ak ju vyskúšate zaradíte ju do svojho jedálnička počas celej zimy.Na tejto…

Zobraziť viac …

Z lôžka na maratón

Koncom roka 2021 nám zavolala Denisa, že by potrebovala pripomenúť cvičenie s SM-systemom lebo ju trochu viac bolí chrbát. Keď sme sa stretli, tak po veľmi krátkej chvíli som pochopil, že nie je v mojej moci jej pomôcť a potrebuje omnoho komplexnejšie riešenie. “Trochu viac bolí chrbát” znamenalo v preklade, neviem si bez bolesti ľahnúť,…

Zobraziť viac …

Makové linecké 2.0

Klasika linecké lepené s lekvárom nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Čo tak túto klasiku trošku upraviť a pozmeniť ju napríklad makom? Poďme na to. Suroviny:210 g hladká múka150 g mak mletý120 g práškový cukor240 g maslo1 ks žĺtok Postup:Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na hodinu.Vychladnuté cesto…

Zobraziť viac …