loader icon

Články a recepty

Poďme nato!

Delenie a výber hovädzieho mäsa

V dnešnej dobe extrémneho informačné pretlaku a zmiešaných informácií sa veľké množstvo ľudí odkláňa od konzumácie hovädzieho mäsa. Predpokladám, že dôvodom je ochrana našej planéty a zníženie uhlíkovej stopy. Veľká propaganda zo strany ochrancov zvierat a prírody, ktorá pretrváva je podľa mňa veľmi nešťastná a zavádzajúca. Mäso patrí do nášho jedálnička, o tom nieto pochýb,…

Zobraziť viac …

Gastro výlet do NEAPOLu

Keď sa povie Neapol, môže Vám napadnúť ako prvé pizza alebo futbal. A napadne Vám správne. Celé mesto ŽIJE futbalom, dýcha futbalom a ich srdiečko patrí stále Diegovi Maradonovi. Na to, ako je Taliansko silne veriace, ma prekvapilo, že v tejto oblasti preferujú ako boha Diega a nie toho tam hore. Atmosféra celého mesta sa…

Zobraziť viac …

Ako správne rýľovať.

Pre mnohých je toto možno veľmi vzdialená téma. No pre určitú množinu ľudí, je to každoročná realita.Keďže sa zaoberámem zdravým životným štýlom a trvalou udržateľnosťou, záhradkárčenie s tým úzko súvisí. Každý rok na jar s mnohými našimi zverencami riešime zaseknuté, preťažené,stiahnuté, či bolavé časti tela po intenzívnom a prevažne barbarskom útoku na záhradku. Nemyslím teraz…

Zobraziť viac …

Krtková torta 2.0

Všetci isto iste poznáte ikonickú Krtkovú tortu od Dr.Oetkera. Ako deťom nám vždy chutila kvôli svojej ľahkosti a tomu, že vyzerala ako kopček od krtka..Ale dá sa upiecť krtková torta aj doma bez použitia krabicového polotovaru? Poďme sa pozrieť, aké je zloženie tohto počinu od Dr.Oetker

Zobraziť viac …

Hráškový krém s mätou

Jednoduchá hráškovo – mätová polievka je vynikajúca chuťovo a expresná na prípravu. Okrem skvelej chuti vám dodá veľké množstvo vlákniny a rastlinných bielkovín. Má nízky podiel tuku, je nízko kalorická ale zasýti poriadne. Suroviny: 450g mrazený hrášok500l vývar2 šalotky6 lístkov mätyolivový olejsoľčierne korenie Postup: Očistíme a nakrájame si šalotku, ktorú zľahka opražíme na olivovom oleji….

Zobraziť viac …

Skryté bielkoviny v potravinách II.

zloženie vybraných potravín, ktoré obsahujú vyšší podiel bielkovín, o ktorých ste možno ani nevedeli. V rámci osvety o potravinovej gramotnosti si prejdeme postupne zloženie rôznych potravín, ktoré štandardne konzumujeme ale neuvedomujeme si aké je ich zloženie a nutričné hodnoty.

Zobraziť viac …

Skryté bielkoviny v potravinách

Ale prečo si nepovedať, ktoré potraviny obsahujú „skryté“ bielkoviny, o ktorých ste možno ani nevedeli. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela a hrajú dôležitú úlohu pri redukcií hmotnosti a taktiež pri budovaní svalovej hmoty, ktorá nie je len na parádu ale v podstate nám drží pokope všetky kosti a chráni ich pred poškodením.

Zobraziť viac …

AcroYoga Teacher Training

(píše Zuzka) Cesta za mojou oficiálnou certifikáciou AcroYogy viedla do prekrásnej Argentíny,kde sa v provincii Buenos Aires, s názvom Mercedes, nachádzala lokalita nášho tréningu nanajbližší mesiac.AY TT sa konal pod vedením školy Partner Acrobatics ( https://partneracrobatics.com ),ktorá je z môjho pohľadu najkvalitnejšia. S mnohými lektormi z Partner Acrobatics som malamožnosť trénovať už v minulosti, na rôznych workshopoch… a teda nebolo najmenšíchpochýb zvoliť…

Zobraziť viac …

Brigáda zber odpadu v prírode

Poslednú marcovú sobotu sa podarilo zorganizovať brigádu na zbieranie odpadu v našom okolí.Po prvom nie úplne úspešnom pokuse, kedy sme sa iba dvaja ľudia prediarali náletovými drevinami, sa vďaka p. Pilátovej a Zelenej hliadke podarilo uskutočniť väčšiu brigádu. Cieľom bolo vyčistiť oblasť náletových drevín, ktoré vidíme priamo z okien našeho centra , od odpadov ktoré…

Zobraziť viac …

Veľkonočná hrudka

Myslím si, že Veľkonočnú hrudku netreba predstavovať. Je takou stálicou medzi Veľkonočnými receptami v každom kúte Slovenska.
Vajíčka boli v ľudovom prostredí považované za symbol života a plodnosti. Preto sa jedlá z nich podávali práve na Veľkú noc, ktorá sa slávi na jar, kedy sa príroda prebúdza po zimnom oddychu.

Zobraziť viac …