Keď sa povie divina, každý si predstaví majestátne zvieratá, ktoré žijú vo voľnej prírode všade okolo nás. Ale skúsme sa na ne pozrieť aj optikou našich predkov – lovcov. Či už ste vegáni alebo vegetariáni, alebo z etického dôvodu nejete mäso, je podľa mňa dôležité aby ste mali aj tieto vedomosti a dokázali rešpektovať všežravcov.
V dnešnej dobe masovej produkcie a výroby mäsových výrobkov, ktoré máme na dosah nonstop, by sme mali klásť väčší dôraz na kvalitu mäsa a výrobkov z neho. To z jedného a prostého dôvodu – kvalita.
Na to aby v obchodoch boli nonstop plné pulty mäsa v obchodoch, je potrebné obrovský chov. Ide o veľkú obrátku. Na to aby potravinársky priemysel uspokojil každého zákazníka, musí produkovať rýchlo a efektívne, v preklade rýchlo a lacno (tento fakt sa netýka len mäsa a mäsových výrobkov ale všetkých potravinárskych výrobkov).
Veľkochov zvierat na mäso v dnešnej dobe je veľmi diskutabilný a veľa krát sa hovorí o pochybnej kvalite, skloňujú sa rôzne choroby zvierat a iné kauzy.

Tu prichádza na rad možnosť výberu, ktorú máme každý. Nikto nám nediktuje ako sa máme stravovať a aké výrobky máme kupovať. Áno, určite sme ovplyvnení sociálnymi sieťami ale na konci dňa, účet za potraviny platíme my a nie ľudia, ktorých hladkáme cez naše mobilné zariadenia.

Poďme spraviť výber a vyberme si divinu. Divina sa považuje za najčistejšie a najkvalitnejšie mäso.
Dôvodov je viacero, ako napríklad :

  • žije vo voľnej prírode, v prirodzenom prostredí
  • má prirodzenú potravu
  • neprekrmuje sa, pretože zožerie len to čo si nájde alebo uloví
  • nie je vystavená stresu

Toto sú všetko veľmi podstatné faktory, ktoré vplývajú na kvalitu mäsa. Určite si poviete, veď to je jasná vec, ale treba si ich občas pripomenúť, aby sme zahodili zábrany a predsudky a vyskúšali si doma pripraviť divinu. Keď neviete ako na to, to je najmenší problém. Recepty na čokoľvek dnes nájdeme za menej ako 5 sekúnd.
Garantujem vám, že kusom kvalitnej diviny si doprajete nie len gastronomický zážitok, ale taktiež aj zostanete dlhšie sýty a vaše telo dostane plnohodnotnú nálož živín, vitamínov a minerálov. Divina obsahuje veľmi malé množstvo tuku ale za to vysoký podiel bielkovín. Či už si vyberiete mäso z vysokej zvery, diviačika alebo zajaca, určite budete spokojní.

Divina na svoju prípravu potrebuje vhodné koreniny ako sú borievka, tymián, rozmarín a pohár suchého vína.

Pripravila som vám jeden recept, ktorý je jednoduchý a dá sa aplikovať na rôzne druhy mäsa. Keďže sme dostali jedného mladého zajaca poľného, výber bol jasný.

Recept

Zajaca umyjeme, usušíme, naporcujeme a odblaníme. Osolíme z každej strany, výdatne okoreníme čiernym korením. Pridáme bobkový list, borievku, tymián, rozmarín, celé strúčiky cesnaku, podlejeme vínom a pridáme masť. Zakryjeme alobalom a pečieme 2 hodiny na 180°C. Počas pečenia zajaca oblievame výpekom, poprípade ho môžeme aj otočiť. Pred dopečením alobal odkryjeme a doprajeme mu trošku solária 🙂
Podávať ho môžeme s rôznou koreňovou zeleninou. Ako napríklad na fotke je batatovo paštrnákové pyré a grilovaná cvikla.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom