Základné informácie

  • Pestuje sa po celom svete, avšak pôvod má v Európe a Severnej Amerike
  • Mrkva obyčajná je rastlina z čeľade mrkvovité/zelerovité
  • Medzi mrkvou a karotkou je rozdiel. Mrkva má dlhý špicatý koreň, karotka má tupo zakončený koreň

Nutričné a výživové hodnoty

Je to kráľovná medzi zeleninou čo sa týka obsahu karoténu a betakaroténu.
Obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú a z dôležitých stopových prvkov najmä: draslík, sodík, vápnil horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.

Na rozdiel od iných druhov zeleniny, sa uprednostňuje konzumácia mrkvy v tepelne upravenej forme a dokonca aj mechanicky spracovanej, tj. uvarená -rozmixovaná. Pri takejto úprave prichádza k účinnejšiemu vstrebávaniu karoténov do ľudského tela

Použitie

Mrkva je plodina, ktorá nechýba v žiadnej Slovenskej kuchyni. Používa sa do polievok, šalátov, koláčov. Jej využitie má široký záber. Nemusí byť nosnou surovinou v recepte, ale dokáže ozvláštniť každý recept, či už svojou chuťou alebo nutričnými hodnotami.

Recepty

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom