Gaštanová sezóna v plnom prúde. Bolo by mrzuté ich nevyužiť, a ako najlepšie? predsa do koláča s nimi.
Vedeli ste, že gaštany sa radia medzi ovocie ale zároveň aj medzi orechy? Zaujímavé, všakže?!

Ich zloženie netreba opomínať a je dobré mať na pamäti, že obsahujú vo veľkej miere Vitamín C, ktorý je v tieto ponuré dni viac ako žiadaný pre naše telo. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá príjemne poteší náš vnútorný vesmír. Tak netreba zaháľať, stačí piecť 🙂

Budeme potrebovať:

  • 5 vajíčok
  • 70g múky hladkej
  • 60g cukru
  • 50g kakaa
  • 50ml roztopeného masla
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 500g mascarpone
  • 2pl sladidlo

Vyšľaháme z bielkov a soli tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme žĺtka, tuk, maslo a nakoniec všetky sypké suroviny. Cesto vylejeme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 9 minút.
Po vytiahnutí cesta z rúry ho opatrne zrolujeme aj s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky, aby sa nám nezlomilo a lepšie sa sním vo finále pracovalo.
Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone s medom alebo cukrom a nastrúhame doň gaštany, dobre premiešame a rozotrieme na upečené cesto (trochu krému, tak za lyžičku, si necháme aj na potretie rolády) a zrolujeme. Potrieme krémom, môžeme posypať kakaom, gaštanmi. Dáme zachladiť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom