Bábovka je najuniverzálnejší koláč pod slnkom. Teda mohla by o túto priečku zabojovať ešte bublanina ale vybrala som si bábovku ako ukážku toho, že netreba zavrhnúť klasiky, ktoré máme radi.

Veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl alebo ľudia z fitness scény, sa vyhýbajú koláčom ako bábovka, v domnení, že sú plné sacharidov a poškodí im to formu, alebo že je to nezdravé, nevhodné a iné ďalšie „ne“… Môže to tak byť, avšak záleží z akých surovín a v akom pomere bábovku upečieme.

Tu si ukážeme ako sa dá klasická bábovka transformovať na nutrične vyváženú bábovku, ktorá bude chutiť rovnako, ba možno aj lepšie a vaše chuťové bunky a mikróby budú plesať.

Recept z internetu
Suroviny
5 ks vajcia
250 g polohrubá múka
250 g cukor práškový
1 kus vanilkový cukor
1 dcl mlieko
1 dcl olej
1 kus kypriaci prášok
trošku rum
strúhanka

= 3.500 kcal/14655kJ

Verzia Človek 2.0
Suroviny
4 ks vajcia z domáceho chovu
150 g špaldová múka
100 g polohrubá múka
100 g cukor kryštálový
1 dcl mlieko
100 g roztopeného masla

1 kus kypriaci prášok

strúhanka na vysypanie formy

= 2.108 kcal/8819kJ

Celá veda spočíva vo výbere jednotlivých surovín a ich pomeru.
Miesto 250g polohrubej pšeničnej múky sme dali 150g špaldovej, ktorá obsahuje viac vlákniny, bielkovín a minerálov. Ponížili sme objem cukru, ktorý je z technologického hľadiska dostatočný na dosiahnutie chutnej bábovky. Rastlinný olej sme vymenili za živočíšne maslo, ktoré dodáva bábovke vláčnosť a omnoho viac nutrientov ako rastlinný olej.

Keď sa pozrieme na energetický príjem cez čísla, kilokalórie (kcal) je jasne vidieť, že verzia 2.0 má menší obsah kalórií.



Rozdiel je 1392 kcal na celú bábovku.
Ak by sme si to rozdelili na porcie, tak rozdiel je 115,46kcal na 1 porciu.

Recept z internetu

Bielkoviny 64,1g / 5,34g
Sacharidy 568,5g / 47,37g
Tuky 136,8g / 11,04g
Vláknina 6,5g / 0,54g

Verzia 2.0

Bielkoviny 62,4g / 5,20g
Sacharidy 273,4g / 22,78g
Tuky 115,4g / 9,60g
Vláknina 11,5g / 0,95g


Žiadna jadrová fyzika, len niekedy menej je proste viac.
Takouto obmenou surovín si viete upraviť rôzne recepty.
Tak čo skúsite svoj klasický hrnčekový recept na bábovku po babičke trošku obmeniť aby ste si v kľude, bez stresu a výčitiek dopriali kus domáceho koláčiku?


62,4 g Sacharidy


Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom