Sezóna cukety 2023 ešte neskončila! Preto poďme využiť jej skrytý potenciál až dokonca. Cuketové placky, lečo, vyprážaná cuketa, grilovaná.. verím, že toto všetko tu už bolo.. Skúšali ste však cuketové risotto? Ak nie, tak poďme si povedať ako naň. Postup prípravy Cuketu očistíme a nakrájame na malé kočky, ktoré opražímez prudka na olivovom oleji. Podlejeme…
Zobraziť viac …
Fašiangové obdobie je už v plnom prúde a k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria šišky. Tento recept, je extrémne rýchly, chutný a kaloricky znesiteľnejší ako klasické kysnuté šišky. Suroviny:250g hrudkový tvaroh250g hladká múka250g celozrnná hladká múka1 prášok do pečiva4 vajíčka2-3 dcl mliekaštipka soli Postup:Zo všetkým surovín si vymiešame polotuhé cesto. Mlieko prilievame postupne podľa tuhosti tvarohu….
Zobraziť viac …
Karfiol sa vyskytuje v Európe od 16. storočia, odtiaľ sa rozšíril do celého sveta, vrátane tropických oblastí. Dnes ide o celosvetovo veľmi dôležitú zeleninu, pestovanú vo veľkom meradle v stovkách kultivarov. Karfiol je dieteticky hodnotný, má vysoký obsah vitamínu C aj vápnika, jeho obsah sacharidov je veľmi nízky. Karfiol sa pestuje celoročne takže nepodlieha sezónnosti….
Zobraziť viac …
Ďalším receptom na vianočné pečenie sú tieto lahodné, krehké, pistáciové sušienky. Prirovnala by som ich vanilkovým rožkom. Pistácie, vďaka svojmu zloženiu majú rôznorodé priaznivé účinky na zdravie človeka. Najlepšou voľbou sú vždy nepražené a nesolené pistácie, v ktorých je uchovaný vyšší podiel prospešných živín a hlavne antioxidantov. Obsahujú zdravé nenasýtené mastné kyseliny, provitamín A, vitamíny skupiny B…
Zobraziť viac …
Nutrične prijateľnejšia verzia známej medovej pochúťky. Cesto 400g ovsené vločky 150g vlašské orechy 3PL medu 4 vajíčka 180ml mlieka 1/2 čl prášok do pečiva 1 čl škorice Plnka 500g jemný tvaroh 250g mascarpone 5 PL medu Ovsené vločky s orechmi rozmixujeme na múku a pridáme zvyšné suroviny. Dobre premiešame a cesto vylejeme do veľkého plechu…
Zobraziť viac …
Jačmenné krúpy naši predkovia konzumovali na dennom poriadku, pretože verili, že sa v nich ukrýva sila a energia. A neboli ďaleko od pravdy, nakoľko jačmenné krúpy obsahujú mnohé pre nás prospešné látky, ako napríklad vitamíny zo skupiny B, K a E. Pôsobia taktiež blahodárne na naše črievka, vďaka vysokému obsahu vlákniny… Našli by sme ešte…
Zobraziť viac …
Sezóna 2021 medvedieho cesnaku už je v plnom prúde a z každého kúta na vás striehnu jeho blahodárne účinky. Odhliadnuc od toho, že medvedí cesnak sa v minulosti používal na liečbu rôznych ochorení ako kŕčové žili, bolesti hlavy alebo tráviace problémy, je to chuťovo úžasná a výživná komodita, s ktorou je radosť variť. Surovinyolivová olej1x…
Zobraziť viac …
Ryba ako surovina nepotrebuje komplikovanú a dlhú prípravu. Stačí jej vcelku krátky čas na úpravu. A tak je tomu aj pri tomto lososovi s krustou. Suroviny na krustu:strúhankapetržlenová vňaťmaslo Postup:Rúru si zapneme na 200°C a kým sa vyhreje na danú teplotu, opečieme si lososa kožou dole na vyhriatej panvici, ktorú potrieme olejom. Opekáme približne 8…
Zobraziť viac …
Zima si pýta polievku na zahriatie. Určite to poznáte keď prídete zo sánkovačky alebo len prechádzky zmrznutý a hladný. Vtedy prichádza na rad čaro tejto polievky, ktorá zahreje a aj zasýti. Suroviny:1/2 Hokaidó tekvica3 stredne veľké mrkvy1 batát1l vývar/ voda (odhadom)olivový olejtekvicový olejsoľ, čierne korenie, tekvicové semienka Postup:Všetku zeleninu očistíme, nakrájame na kocky a prudko…
Zobraziť viac …
Lavaš (arménsky լավաշ) je chutný chlieb pripravený z nekysnutého cesta. Je základným pokrmom arménskej kuchyne. Obľubu si získal na Kaukaze, v Stredomorí, Európe či USAhttps://lavas.sk/o-nas/ V našej kuchyni si Lavaš našiel svoje hrdé miesto, nakoľko je to multifunkčná, kvalitná a poctivá potravina. Viete z neho pripravovať jedlá na sladko, na slano a rovnako z neho…
Zobraziť viac …