Objav vitamínu D siaha do roku 1922, kedy bol identifikovaný v rybom oleji ako látka, ktorá pomáhala predchádzať degeneratívnemu ochoreniu kostí u detí, tzv. rachitíde.

Jedná sa o takzvaný slnečný vitamín, ktorý naše telo dokáže prijať z UV-B žiarenia. Má viacero dôležitých funkcií ako napríklad, že prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika  či fosforu,  prispieva k správnej činnosti imunitného systému….

Rôzne štúdie a merania na vybranej skupine ľudí zistili, že na Slovensku od októbra do mája máme deficit vitamínu D, nakoľko slnečných dní a samotného UV-B žiarenia je omnoho menej ako v lete. Zároveň sa dokázalo, že preniknutie UV-B žiarenia sťažuje smog.

Našťastie vitamín D vieme prijať aj zo stravy. Preto je vhodné suplementovať ho aj zvýšenou konzumáciou potravín bohatých na tento vitamín D. Treba dbať samozrejme aj na pôvod a kvalitu surovín.

Výhodou tohto vitamínu je, že sa varením neznehodnocuje. Nemusíte tak prechádzať na surovú stravu, aby ste si zabezpečili jeho dostatok. 

Vitamín D sa nachádza prevažne v živočíšnych produktoch ako sú
ryby – sleď, treščia pečeň, losos, tuniak, vaječný bielok, mliečne výrobky, huby.
Rôzne výrobky ako cereálie, sójové mlieko, ovsené vločky bývajú obohacované o tento vitamín, nakoľko sa v nich síce nachádza ale len minimálne
. Výrobcovia preto obohacujú ich produkty o vitamín D aby boli aj marketingovo zaujímavejšie.

Jedinou nevýhodou suplementácie vitamínu D iba stravou je to, že nevieme koľko presne sme ho prijali. Čiže ak vieme, že v období jeseň-zima máme nedostatok vitamínu D a chceme jeho hladinu v našom tele vyrovnať, aby boli všetky biologické procesy v rovnováhe je vhodné siahnuť po výživovom doplnku. Aby vám vitamín D mohol maximálne a správne pomôcť, najdôležitejšou vecou je jeho správne užívanie a dávkovanie. Týka sa to hlavne výživových doplnkov a špeciálnych prípravkov, nakoľko pri potravinách je kvôli množstve a koncentrácii výskyt problémov s vysokými dávkami nepravdepodobný. Treba mať ale na pamäti, že jedná sa o doplnok stravy a nie o náhradu stravy.
Odporúčaná dávka suplementácie výživového doplnku pre zdravého dospelého človeka   je 1500 – 2000 I.U.

Ak však nemáte pocit, že ste zdravý alebo trpíte nejakým ochorením a užívate lieky, mali by ste suplementáciu výživových doplnkov určite konzultovať s odborníkom. 

Info pre zaujímavosť:
Tento zázračný vitamín, vo veľkej miere vplýva na plodnosť u žien a takisto aj u mužov a aj na vývoj plodu počas tehotenstva.Vitamín D už počas tehotenstva zabezpečuje správny vývoj kostry plodu a pôsobí preventívne aj proti nízkej alebo podpriemernej pôrodnej váhe, na čo bola robená jedna veľmi zaujímavá štúdia, kde figurovali dve skupiny tehotných žien. Jedna skupina mala nižší obsah vitamínu D a druhá mala hladinu vitamínu D v norme. Po narodení detí bol jasný dôkaz vplyvu tohto vitamínu na tehotenstvo a to taký, že matkám s nižšou hladinou vitamínu D sa narodili deti s nižšou pôrodnou hmotnosťou ako matkám, ktoré mali hladinu vitamínu D v norme.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom