![](https://www.clovek2.sk/wp-content/uploads/2020/12/JcXDdxQLQ13YUKxJyKPTeQ.1280_Pe-en-ga-tany.jpg)
Akú prípravu gaštanov preferujete? Pečenie alebo varenie? My sme včera skúšali obe a výsledok testu je jednoznačný.
Niet nad pečený gaštan
, ktorý po upečení drží svoj tvar, nesype sa a ľahko sa lúpe na rozdiel od vareného gaštanu.
![](https://www.clovek2.sk/wp-content/uploads/2020/12/JcXDdxQLQ13YUKxJyKPTeQ.1280_Pe-en-ga-tany.jpg)
Postup pečenia gaštanov je veľmi jednoduchý: Stačí ak gaštanom narežete šupku a dáte ich piecť pokropené vodou na 200 °C na cca 30 minútVedeli ste, že gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón? Bohužiaľ tepelnou úpravou podiel vitamínu C klesá a surové sa nemôžu jesť.Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasy
nechty
aj pokožku
.
Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi.
V gaštanoch sú ešte prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík.Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu
![](https://www.clovek2.sk/wp-content/uploads/2020/12/phpv3lRs1.jpg)