Myslím si, že Veľkonočnú hrudku netreba predstavovať. Je takou stálicou medzi Veľkonočnými receptami v každom kúte Slovenska.
Vajíčka boli v ľudovom prostredí považované za symbol života a plodnosti. Preto sa jedlá z nich podávali práve na Veľkú noc, ktorá sa slávi na jar, kedy sa príroda prebúdza po zimnom oddychu.
Jej príprava je veľmi jednoduchá a dá sa pripraviť na slano s rôznymi bylinkami, medvedím cesnakom, chilli, orieškami. Jej výroba je na vašej fantázií.
Ak ste ju však nerobili, tak určite ju tento rok skúste. Je príjemným spestrením raňajok, desiaty či olovrantu. Taktiež sa jej poteší aj vaša návšteva.
Suroviny:
10x Vajíčko
1l mlieko
soľ
bylinky
Postup: Mlieko privedieme do varu. Vajíčka osolíme, rozmiešame a vylejeme do variaceho mlieka. Miešame pokiaľ sa zmes nezačne zrážať. Keď sa vajcia s mliekom začnú zrážať a tekutina oddeľovať tak odstavíme a scedíme cez gázu. Zaviažeme, stlačíme a necháme odtiecť.
Keď hrudka už vychladne a je pevná, tak ju z gázy vyberieme a servírujeme.