Sezóna REBARBORY už je tu!
Rebarbora má svoju sezónu iba krátko, a to zhruba od polovice mája do polovice júna. Má to svoje odôvodnenie, od konca šiesteho mesiaca totiž v rebarbore prudko stúpa podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečná pre konzumáciu.

Pri zbere a kúpe myslíme na to, že sa konzumujú len stopky, nikdy nie listy, ktoré sú bohaté na kyselinu šťaveľovú od počiatku.

Rebarbora má mimoriadne vysoký obsah kyseliny jablčnej, citrónovej a šťaveľovej, obsahuje vitamín A, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B9-kyselinu listovú, vitamín C a vitamín K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, mangán, sodík, železo.
Avšak treba dávať pozor, nie je vhodná na každodennú konzumáciu, stačí ak v sezóne ju konzumujete 2-3 krát do týždňa. Jej vysoký obsah kyseliny šťaveľovej môže ľuďom so slabšou sekréciou žalúdočnej kyseliny spôsobiť tráviace ťažkosti. Čiže, treba mať na mysli, že všetkého veľa škodí.

Recept nie je vôbec komplikovaný a zvládne ho každý. Tak poďme na to.

Suroviny:
1x lístkové cesto
100g tvaroh hrudkový
2x vajce
1PL kryštálový cukor
3 stonky rebarbory
2PL kryštálový cukor

Postup:
Ako prvé si pripravíme rebarbou a to tak, že ju ušúpeme a nakrájama na úplne malinké kocečky. ZAsypeme cukrom a necháme aspoň 15 minút odpočívať. Medzičasom si zmiešame v miske tvaroh s vajíčkom a cukrom.
Rúru dáme rozohriať na 180°C.
Lístkové cesto si rozvaľkáme do štvorca, ktorý narežeme na rovnako veľké štvorce(väčšie). Jednotlivé štvorce narežeme, naplníme najprv tvarohom, potom rebarborou a prekladáme ako na obrázkoch.

narežeme
naplníme
preložíme a utlačíme

Hotovému fornety, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme cca 30 minút, do zlatista. Po upečení decentne poprášime práškovým cukrom.


Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom