Keď sa povie nízkotučný jogurt alebo nízkotučná majonéza, ako prvé človeka napadne, super, má to malo tuku, nepriberiem.

Áno, z časti to je pravda ale na druhej strane, ten tuk treba niečim nahradiť.
Keďže tuk je nositeľom chute, treba potravinu upraviť aby sa vyrovnal chýbajúci tuk.
Vo väčšine prípradoch je umelo nahradzovaný prídavnými látkami s vysokou energetickou hodnotou, ktoré nie sú zdraviu prospešné a vo veľkej miere dokážu nášmu telu škodiť. Sú to hlavne škroby – sacharidy, stabilizátory, umelé sladidlá a zahusťovadlá – tieto látky pridávajú kvôli získaniu potrebnej konzistencie a vylepšeniu chuti, aby odtučnené a fádne jedlo bolo vôbec jedlé.
Z čisto zdravotného hľadiska sa cukor a rýchlo stráviteľné sacharidy prejavujú omnoho škodlivejšie než väčšina tukov. Problémom teda na celej čiare nie je samotný tuk ale jeho nahradzovanie sacharidmi a tým pádom riedenie proteínov.

Takže nízkotučný neznamená aj nízkokalorický.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom