Kedysi sa rastlinné bielkoviny označovali ako “neplnohodnotné“. Bielkoviny v rastlinách určite plnohodnotné sú avšak treba dbať na vhodnú kombináciu rastlinných zdrojov bielkovín. Rozdiel je iba v tom, že každý rastlinný zdroj obsahuje inú zostavu aminokyselín. Fazuľa obsahuje veľa lyzínu, obilniny sú naopak bohaté na metionín, preto napríklad kombinácia fazule a obilniny (ryža, kukurica) alebo fazuľa a kukurica poskytujú…
Zobraziť viac …
Lavaš (arménsky լավաշ) je chutný chlieb pripravený z nekysnutého cesta. Je základným pokrmom arménskej kuchyne. Obľubu si získal na Kaukaze, v Stredomorí, Európe či USAhttps://lavas.sk/o-nas/ V našej kuchyni si Lavaš našiel svoje hrdé miesto, nakoľko je to multifunkčná, kvalitná a poctivá potravina. Viete z neho pripravovať jedlá na sladko, na slano a rovnako z neho…
Zobraziť viac …
Zeleninové menü na dnes, akoby Petrisko povedal “príloha s prílohou a prílohou”Brokolicovo-fazuľová fašírka s batátom a zeleninou na masle 1ks brokolica1ks konzerva červenej fazule2ks vajíčko150g parmezánhrsť vločiek100g mukysoľ, korenie, bylinky Uvarenu brokolicu spolu s fazuľou popučime, pridáme ostatne suroviny a dobre premiešameak sa nám zdá cesto riedke, pridáme mukuz cesta tvarujeme fairky, ktoré obalime v…
Zobraziť viac …
Niečo malé k vínku na piatok večer? Brokolicovo-syrové taštičky polovica varenej brokolicelistkové cestobambinostruhany syr 150gcibuľavajíčkosoľ, koreniepetrzlenova vňaťvajíčko na potretieListkové cesto si narežeme na 6 štvorcovVšetky suroviny spolu zmiešame a na každý štvorec cesta dáme dostatok plnkyCesta preložíme na trojuholník a spoje cesta pritlačíme vidličkouPotrieme vajíčkom, posypeme semienkami a pecieme na 180 cca 35-40 minut(do zlata)…
Zobraziť viac …
Ako prvý recept, s ktorým sa s vami podelíme je brokolicový sandwich, nakoľko zožal úspech, či už doma alebo na sociálnych sieťach. 1 nastrúhaná celá brokolica nastrúhaný syr 1-2 vajíčka olej (rastlinný, vhodný na tepelnú úpravu) 3PL kukuričnej múky (môžte použiť akúkoľvek) majoránkasoľ, korenie Všetky suroviny zmiešame, rozohrejemesi panvicu s olejom a následne si na panvici vytvarujeme dva obdĺžniky z cesta,…
Zobraziť viac …