Neexistuje situácia, ku ktorej by sa tieto briošky nehodili. Či už si ich spravíte na raňajky, na obed ako prílohu k šalátu alebo aj večer k vínku. Plnku si viete vytvoriť podľa seba a podľa toho čo práve máte v špajzy. Môžete kľudne použiť hokaido tekvicu v spojení s Cheddarom alebo ricottu so špenátom.. je to na vašej fantázií.

Taktiež si ich viete pripraviť vo verzií vegan/lactofree/glutenfree

Suroviny:
100ml teplé mlieko
3g sušené droždie
10g kryštálový cukor
150g chlebovej múky T650
2g soľ
10g maslo

Mlieko zmiešame s droždím a cukrom. Pridáme múku, soľ a vypracujeme kompaktné cesto. Ako posledné pridáme maslo a opäť premiesime cesto v rukách do jemného cesta a necháme odpočítať po dobu kým si pripravíme plnku.

Plnka:
200g sladké zemiaky
10g masla
soľ, čierne korenie, iné korenie podľa chuti

strúhaný syr (mozzarela)

Sladké zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme povariť. Po scedení pridáme maslo, soľ a popučíme ich.

Postup:
Cesto si rozdelíme na 4 časti a postupne ich vyvaľkáme do oválov, naplníme zemiakovou plnkou, strúhaným syrom a kraje pritlačíme k sebe.


Pripravíme si panvicu s pokrievkou (alebo hrniec). Dno nádoby vymastíme tukom, naň položíme alobal a následne papier na pečenie. Do nádoby teraz poukladáme naše briošky spojom nadol, potrieme ich vodou, posypeme sezamom a prikryjeme pokrievkou. Zapneme si varnú dosku na stredný stupeň na minútu, následne vypneme a necháme 20 minút briošky kysnúť. Po nakysnutí zapneme opäť varnú dosku na stredný/malý stupeň a pečieme briošky 5-7 minút do zlatista. Potom ich prevrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 5 minút.
Briošky sú skvelé čerstvé, keďže sú po krajoch jemne chrumkavé a vnútri mäkké s ťahavým syrom. Na druhý deň ich stačí na chvíľu dať opäť na panvicu a dosiahnete rovnako chrumkavý efekt ako keby ste ich práve dopiekli. Užívajte!

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom