Myslím si, že Veľkonočnú hrudku netreba predstavovať. Je takou stálicou medzi Veľkonočnými receptami v každom kúte Slovenska.
Vajíčka boli v ľudovom prostredí považované za symbol života a plodnosti. Preto sa jedlá z nich podávali práve na Veľkú noc, ktorá sa slávi na jar, kedy sa príroda prebúdza po zimnom oddychu.
Zobraziť viac …
Cesnak netreba veľmi predstavovať, všetci ho veľmi dobre poznáme, jeho tvar, vôňu a nezameniteľnú chuť! Pôvodne sa používal najmä ako liečivá rastlina v ľudovom liečiteľstve, ale svoje stabilné miesto má aj v gastronómií a v každej kuchyni 🙂 Pečený cesnak je nielen veľmi účinným antioxidantom a zdrojom dôležitých vitamínov a živím, ktoré potrebujeme práve v…
Zobraziť viac …
Figová sezóna v plnom prúde a bol by hriech nevyužiť ich. Figa je veľmi svojské ovocie, ktoré obsahuje vitamíny a minerály a to A, B6, C, meď, mangán, draslík, kyselinu pantoténovú (B5), rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. No napriek jej kvalitnému zloženiu nechutí každému. Avšak v spojení s prosciuttom alebo slaninkou, mení svoju nedbalú chuť na gastronomický zážitok, ktorý chcete…
Zobraziť viac …
Nutrične prijateľnejšia verzia známej medovej pochúťky. Cesto 400g ovsené vločky 150g vlašské orechy 3PL medu 4 vajíčka 180ml mlieka 1/2 čl prášok do pečiva 1 čl škorice Plnka 500g jemný tvaroh 250g mascarpone 5 PL medu Ovsené vločky s orechmi rozmixujeme na múku a pridáme zvyšné suroviny. Dobre premiešame a cesto vylejeme do veľkého plechu…
Zobraziť viac …
Tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý má mnoho variant. Základom je krehké cesto a náplň podľa toho čo máte v chladničke. Slané koláče sú skvelý variant na raňajky/olovrant/večeru. Suroviny:Cesto:200 g múky2 lyžice oleja2 vajciasoľ Plnka:200g strúhaného syra200ml smotany180g čerstvého špenátu2 vajciajarná cibuľkaparadajky Postup:Zmiešame si múku, olej, vajíčka a soľ. Vypracujeme si kompaktné cesto, z ktorého vyvaľkáme…
Zobraziť viac …
Banánové chlebíky sú veľmi obľúbené v domácnostiach, kde sa nachádzajú zhnednuté banány, ktoré už nie sú veľmi príťažlivé na konzumáciu.Verzií receptov je neskutočne veľa. Tu je jeden bezlepkový, trošku inovovaný. Suroviny:3 zrelé banány2 vajcia150g mandľovej múky1PL kakaa1 odmerka proteínu (podľa vašej chuti a preferencií)2 čl kypriaceho prášku2 PL tuku Postup:Banány roztlačíme v miske a zmiešame…
Zobraziť viac …
Máte doma proteín a neviete čo sním? Už máte napečené na sviatky? Detiská Vám vrieskajú doma, že by si dali niečo sladké ?Čo tak domáci „mliečny rez“ ? 40 g čokoládového proteínu1PL práškového cukru4 vajíčka20 g kakaa50 ml vody1 ČL kypriaceho práškuštipku soli Plnka:300 g jemného tvarohu30 g mandľového maslakokos1PL práškového cukru Bielka vyšľaháme so…
Zobraziť viac …
Poznáte ten pocit, keď máte chuť na sladké ale žiadna Horalka doma nie je?! Ale predsa máte ešte kúsok energie v sebe na to, aby ste si niečo upiekli? Tak potom tieto Arašidové sušienky sú ako stvorené pre vás. Arašidové sušienky 1 hrnček arašidového masla1 ks vajíčko 2PL medu/javorový sirup + môžete pridať kúsky čokolády alebo…
Zobraziť viac …
Sezóna REBARBORY už je tu!Rebarbora má svoju sezónu iba krátko, a to zhruba od polovice mája do polovice júna. Má to svoje odôvodnenie, od konca šiesteho mesiaca totiž v rebarbore prudko stúpa podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečná pre konzumáciu. Pri zbere a kúpe myslíme na to, že sa konzumujú len stopky, nikdy…
Zobraziť viac …
Kedysi sa rastlinné bielkoviny označovali ako “neplnohodnotné“. Bielkoviny v rastlinách určite plnohodnotné sú avšak treba dbať na vhodnú kombináciu rastlinných zdrojov bielkovín. Rozdiel je iba v tom, že každý rastlinný zdroj obsahuje inú zostavu aminokyselín. Fazuľa obsahuje veľa lyzínu, obilniny sú naopak bohaté na metionín, preto napríklad kombinácia fazule a obilniny (ryža, kukurica) alebo fazuľa a kukurica poskytujú…
Zobraziť viac …